opendeur ecologische demotuin – zondag 2 juni in Geel

Wil je weten hoe? Bezoek dan op 2 juni de ecologische demotuin in Geel op de terreinen van Thomas More. Tijdens de opendeur leiden we je rond in een klassieke en een ecologische tuin en wijzen je op de verschillende voordelen van ecologisch tuinieren. Maar er valt nog heel wat meer te beleven op 2 juni…

Op de terreinen van Thomas More in Geel kan je de tuinen van het project ‘Ecologisch? Dat is toch logisch!’ ontdekken. Met dit project willen IOK en 11 Kempische gemeenten je overtuigen dat je een tuin perfect kan beheren zonder bestrijdingsmiddelen, als je een aantal ecologische vuistregels in het achterhoofd houdt.

Om je te overtuigen, legden we 2 tuinen aan op de terreinen van Thomas More in Geel (vroeger KHK). De ene tuin is een klassieke tuin. Hier is onderhoud alleen maar haalbaar met gebruik van bestrijdingsmiddelen. De andere tuin heeft hetzelfde uitzicht, maar is aangelegd volgens de ecologische principes. Hier hoeven we geen pesticiden te gebruiken.

Op zondag 2 juni worden deze tuinen opnieuw opengesteld voor het grote publiek! Die dag zal tussen 10 en 17 uur heel wat te beleven zijn in en rond de tuinen. We leiden je rond in de klassieke en ecologische tuin en wijzen je op de verschillende voordelen van ecologisch tuinieren.

Heel wat te beleven

Naast rondleidingen in de tuinen, kan je ook weer terecht voor heel wat standen met streekproducten en allerlei zaken voor in de tuin. Breng zeker ook een bezoekje aan de biehal en de tentoonstelling over biodiversiteit en proef van heerlijke streekgebonden producten.

Ook de Geelse compostmeesters of ‘kringloopkrachten’ zijn goed vertegenwoordigd op deze opendeur. Zij stellen de nieuwe ‘compostmobiel’ aan u voor en geven uitleg over kringlooptuinieren.

Voor de kleinsten is er heel wat randanimatie voorzien, zoals ‘grime’ of het ‘bouwen van een insectenhotel’.

Een beknopt overzicht van de acitiviteiten:

rondleidingen in demotuinen

-          marktje met streekproducten (streekbieren, hoeve-ijs, biologisch appelsap, biologische cava ...)

-          standen natuurverenigingen (maak een insectenhotel met natuurpunt, …)

-          compostmobiel + demo’s kringloopkrachten

-          grime voor kinderen in namiddag + springkasteel

-          livemuziek in de namiddag

Groepsbezoeken mogelijk

Ook na 2 juni kan je de tuinen bezoeken. In groep, bijvoorbeeld met je vereniging of school kan je de tuinen doorheen het jaar bezoeken. Om een afspraak te plannen neem je best contact op met de milieudienst van IOK via 014 56 42 56.

Meer info: www.ecologischlogisch.be

projectpartners:

gemeenten: Balen, Dessel, Geel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Kasterlee, Oud-Turnhout, Ravels, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo

IOK, Thomas More, leadergebied ‘Midden Kempen beweegt’, Milieuzorg Op School, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, Volkstuin